29 січня 2022 року відзначається 104-а річниця бою під Крутами. Це одна із найтрагічніших сторінок в історії України. Саме молоді довелося стати проти більшовицького війська під станцією Крути. У нерівному бою зійшлося дві сили: менша, але мужня і волелюбна, і більша – жорстока і кривава.
Українські війська, які складалися зі студентів і учнів старших класів, вступили в нерівний бій з більшовицькою Червоною Армією. В умовах відсутності української регулярної армії юнакам довелося стати на захист Батьківщини. Трагічна доля спіткала більшість із них, але померли вони за Україну.
З нагоди річниці трагічних і знакових подій в історії нашої держави та Дня пам’яті Героїв Крут у Вінницькому обласному Будинку культури учителя проведено захід-історичну ретроспекцію та перегляд документального фільму «Герої України. Крути. Перша Незалежність».
Трагедія під Крутами стала для українського народу символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність і суверенність. Цей важкий урок історичної долі, який став ще одним кроком у будівництві вільної країни, ніколи не зітреться з пам’яті нашого народу.
Вашій увазі пропонуємо документальний фільм про Героїв Крут: https://youtu.be/CsYnrvW4Sqw